Guldkorn från Youtube

Youtube är – som Fredrik Strage konstaterat – en guldgruva för musikarkeologer. Plötsligt kan du återuppliva det där TV-inslaget med Talking Heads från 80-talet som etsade sig fast. Eller hitta helt nya klipp med favoritartister du knappt trodde det existerade några rörliga bilder på. Här är några personliga favoriter.

DAVID BOWIE PÅ SNL 1979

Jag måste ha sett det här inslaget första gången i någon av alla de kanaler som sände reprisavsnitt av SNL i USA på åttiotalet. Showens värd är Martin Sheen som gör en underbar parodi på Apocalypse Now. Sheen ger sig – på uppdrag av filmbolaget – upp för en flod i Fillipinerna för att söka efter en urflippad Francis Ford Coppola som överskridit budgeten för filmen med miljarder och valt att avbryta all kontakt med filmbolagsrepresentanterna. Bowie framför ”TVC15” och ”Boys Keep Swinging” tillsammans med crossdressarna Klaus Naomi och Joey Arias.

TVC15
tvc15.png

PENNEBAKER TOLKAR DUKE ELLINGTONS ”DAYBREAK EXPRESS”

I sanning ett stycke revolutionerande musikhistoria och kanske den första musikvideon. Pennebaker låter kameran flyta fram genom ett soldränkt New York och skapar en perfekt harmoni mellan bild och musik.

Daybreak Express

bild-1.png  

RAMONES ANALYSERAR SITT SAMARBETE MED PHIL SPECTOR

På papperet var det ett drömprojekt. Demonproducenten Spector skulle ta sig an punkikonerna Ramones. Men i verkligheten blev det en katastrof. Plattan – ”End of The Century” – var förvånansvärt blek och även början till bandets sammanbrott. Skillnaderna mellan Joey, idealisten och Johnny, pragmatikern blev alltmer tydliga. Fast det största problemet just då var Phil Spectors vansinne och perfektionism. Han kunde tvinga Johnny att spela samma not 60-70 gånger, vilket måste varit en plåga för rockern.  Spectors vapenfeticshism  och paranoia ledde också till att han i princip höll bandet som gisslan i sin villa i LA under en kort period.

Länk 

bild-2.png

2 svar till “Guldkorn från Youtube

  1. nähä du, spector o ramones va inget drömprojekt. såna mixningar över genregränserna har väl aldrig fallit väl ut? rätta mig gärna om jag har fel, magistern…..

  2. Det du har skrivit hittills är så bra att det står sig ett par år till utan uppdatering.

Lämna en kommentar